la-comanda-web

La Comanda (digital EPUB)

8.00

En un bosc, molt tancat i feréstec, proper a Vallfogona, una nit sense lluna van ser vistes unes estranyes llums blavoses. Una, immensa, arrodonida i intensament lluminosa, planava sobre els arbres; altres, molt més petites i amb forma vagament humana, es movien entre la vegetació produint uns misteriosos sorolls. Aparicions, àngels, dimonis, esperits del bosc, fades, elfs… O senzillament un fenomen natural inexplicable?

NARRATIVA

AUTOR: Enric Crespi Mas

Categoria:

Detalls del producte

 

La novel·la

Any 1299. L’abat del monestir de Sant Pere de Rodes, a instàncies del bisbe de Girona, fa una comanda a fra Carolus, un monjo que sota els hàbits oculta un passat fosc i misteriós que el tortura i li provoca constants malsons. El frare haurà d’investigar uns estranys fets, aparentment sobrenaturals, que s’han produït al poble de Vallfogona i s’estan escampant ràpidament, pertorbant la crèdula, timorata i supersticiosa feligresia, que en alguns llocs remots ha ressuscitat antics rituals pagans. En un bosc, molt tancat i feréstec, proper a Vallfogona, una nit sense lluna van ser vistes unes estranyes llums blavoses. Una, immensa, arrodonida i intensament lluminosa, planava sobre els arbres; altres, molt més petites i amb forma vagament humana, es movien entre la vegetació produint uns misteriosos sorolls. Aparicions, àngels, dimonis, esperits del bosc, fades, elfs… O senzillament un fenomen natural inexplicable?

La Comanda recrea les grans obres de cavalleria escrites el segle XII i de les quals n’és el màxim exponent Chrétien de Troyes. Els protagonistes són dos companys: un excavaller reconvertit a frare i un home d’armes. Junts faran un viatge travessant les comarques gironines per buscar la resposta a un misteri que inquieta les autoritats eclesiàstiques.

És en aquest punt on la novel·la fusiona els relats cavallerescos amb la ciència-ficció, convertint aquesta obra en una peça única de la literatura catalana actual, atès que recupera un gènere -el de la ciència-ficció- que no es prodiga entre els autors catalans, malgrat que n’hem tingut grans mestres, com Manuel de Pedrolo o Pere Calders. L’obra és rica en el llenguatge, està salpebrada amb fets històrics reals i recrea usos i costums propis de l’Edat Mitjana. En aquest sentit, l’autor ha apostat per ser el màxim de fidedigne en l’època de la qual ens parla.

La història arranca a Sant Pere de Rodes i d’aquí ens condueix fins a l’església de Sant Sebastià de Sull, a Saldes, tot passant per Banyoles, Ripoll, Vallfogona, Sant Jaume de Frontanyà, i així fins a poc més d’una vintena de pobles de les comarques gironines. Una novel·la, doncs, que alhora serveix per descobrir d’una nova manera diferent aquest bell territori, ara encara més encisador.

Fra Carolus

[…] L’Antoninus va pensar, un cop més, que en Carolus no semblava un frare. Era alt, prim, nerviüt, atlètic, tenia els ulls blaus i duia una barba rossa molt curta. «Per les seves venes deu córrer sang visigoda», es va dir el monjo. A més, de la seva persona se’n desprenia una noblesa, una forma de ser i comportar-se, que delataven un alt llinatge. Des que en Carolus va ingressar al monestir -d’això en feia tres anys-, l’Antoninus va tenir sempre la sensació que ocultava alguna cosa, algun misteri, potser una vida anterior que volia oblidar o amagar […]

L’Autor

Enric Crespi i Mas (Barcelona, 1944), banyolí d’adopció, és llicenciat en Ciències de la informació, tècnic superior en direcció de màrqueting i diplomat en arqueologia hispànica. Melòman, musicòleg i fervent wagnerià, va ser el primer sotsdirector i cofundador de la revista musicològica Monsalvat. És expert en armes blanques i esgrima, esport que ha practicat durant gairebé trenta anys i amb el qual ha conquerit importants guardons tant a nivell internacional com en l’àmbit espanyol. És també un gran afeccionat a la ciència-ficció, la que anomena “mitologia del segle XX”.

Entre els llibres que ha publicat destaquen Animales fantásticos (Alonga, Madrid, 1988), un recorregut per la mitologia zoològica des dels bestiaris medievals fins als nostres dies; XIX anuncios del siglo XIX (Doping, Barcelona 1989), un llibre on analitza en to nostàlgic, però també satíric, els anuncis que es van publicar a La Ilustración Artística y Literaria entre els anys 1889 al 1891; i Personajes y temas del Graal (Península, Barcelona, 2002), una obra molt cobejada i llargament gestada, on desgrana tots els aspectes vinculats amb un dels mites més importants relacionats amb l’univers artúric i amb la mitologia que envolta el cristianisme. Aquesta obra està considerada com una referència entre els llibres editats a Espanya amb relació al Graal.

Crespi trenca ara un llarg silenci per escriure la seva primera novel·la, La Comanda, a través de Nautilus Comunicació i Cultura –amb coedició amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Girona- que l’apunta com un dels millors autors de ficció catalans que viuen en un volgut anonimat.

Opinions

Encara no hi ha opinions.

Sigueu el primer a opinar “La Comanda (digital EPUB)”